Mesken,arsa,arazi gibi taşınmazlara sahip kişilerin emlak vergisini belirlenen zamanlarda ödemeyebiliyor. Peki emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?Emlak vergisi ödenmezse ne olur?İşte emlak vergisi borcuna ilişkin bilgiler..
Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir?
Devlete ödenmesi zorunlu olan vergiler arasında taşınmaz mallar için ödenecek emlak vergisi de bulunuyor.1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye'de yer alan ve daimi muaf olmayan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.
Emlak vergisi yılın belli dönemlerinde ödeniyor.Emlak vergisi ödeme dönemleri:
1. taksitler - Mart, Nisan ve Mayıs ayları,
2. taksitler - Kasım ayı.
Emlak vergisini; birden fazla dairesi olanlar, birden fazla daire hissesine sahip olanlar, 200 metrekareden küçük taşınmazının yanında bir de yazlık eve sahip olanlar, emekli aylığı dışında geliri olanlar, çalışanlar, kira geliri ve faiz geliri gibi başka geliri olanlar ödüyor.
Emlak vergisi borcundan muaf olanlar da bulunuyor.Bunlar; 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskeni olan emekliler, hiç geliri olmayanlar, şehit yakınları, özürlüler ve gaziler, şehitlerin dul ve yetimleridir.
Emlak vergisi mükellefinin emlak vergisi borcunu zamanında ödemesi gerekiyor.Ödeme yapılmaz ise ödeme yapılmadığı her ay için emlak vergisi gecikme faizi alınıyor.
Emlak vergi borcunuzu öğrenilmek isteniliyorsa taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilmesi gerekiyor.Fakat artık belediyeye gitmeye gerek kalmadan intenetten üzerinden de emlak vergi borcu öğrenilebiliyor.
Söz konusu emlak vergisi borcu sorgulamanın yapılabilmesi için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin e-belediye sistemine sahip olması gerekiyor. Bu sistem üzerinden vatandaşlar, emlak vergi borcunu öğrenip, ödemesini yapabiliyor.
Emlak vergisi hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com