08 / 05 / 2024

Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Senede iki eşit taksit şeklinde ödenebilen emlak vergisini tüm taşınmaz sahipleri ödemiyor.Peki emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?Emlak vergisi hangi durumlarda ödenmez?


Emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Her sene iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisinde ödenecek bedel taşınmaz malın değerine göre hesaplanıyor.Mesela arsa için farklı,işyeri için farklı ve meskenler için farklı olarak emlak vergisi hesaplanıyor.


Emlak vergisini herkes ödemekle mükellef olmuyor.Sıfır oranlı emlak vergisi bulunuyor.200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri gelirlerinin olmaması halinde vergiden muaf tutuluyor.


Brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir eve sahip olan;

Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları, vergiden muaf tutuluyor.


Emlak vergisi muafiyeti için bağlı olunan belediyeye bir beyanname verilmesi gerekiyor. Beyanname verilmesi ile birlikte sahip olunan tek mesken için koşullara uygunluk halinde vergi ödenmiyor.Peki

emlak vergisi hangi durumlarda ödenir?


Bu kişilerin dışında kalanlar emlak vergisi ödemekle mükellef oluyor.Emlak vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

2015 emlak vergisi oranları!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com