09 / 05 / 2024

Emlak vergisi hangi aylarda?

Emlak vergisi hangi aylarda?

Taşınmaz sahipleri tarafından her sene devlete ödenmesi gereken emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Peki emlak vergisi hangi aylarda?


Emlak vergisi hangi aylarda?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor.Emlak vergisi için ödenecek tutar, sahip olunan taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden emlak vergisi oranın hesaplanması ile bulunuyor. 


Emlak vergisi oranları büyükşehirlerde yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. 2015 yılına ait emlak vergisi oranları aşağıda sıralanıyor:


-Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


-Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


-Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.Peki emlak vergisi hangi aylarda?


2015 yılı emlak vergisi ödeme dönemleri şu şekilde:


1. taksitler; Mart, Nisan ve Mayıs ayları

2. taksitler; Kasım ayı.


Buna göre 2015 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri devam ediyor.Vergisini ödemeyen mükelleflerin 1 Haziran tarihine kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Emlak vergisi, taşınmaz malın belediyesine ödenebiliyor. Taşınmazın bir başka şehirde olması halinde ya da vergi döneminde mükellefin bir başka şehirde bulunması halinde ödeme PTT havalesi ile veya internet üzerinden e-belediye sistemi ile yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com