03 / 05 / 2024

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz sahipleri, emlak vergisi mükellefi oluyor.Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur?


Emlak vergisi ödenmezse ne olur?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için ödeniyor.Verginin yükümlüsü taşınmaz malın sahibi oluyor.Emlak vergisi kanunu gereğince eğer taşınmazın varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler de vergi mükellefi oluyor.


Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında vergi yükümlü oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.


Gayrimenkul sahiplerinin vergisini ödemeleri için öncelikle taşınmaza sahip olunduğu sene belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor.2014 yılında edinilen taşınmaz için 2014 yılında bildirim yapılması,2015 yılında vergisinin ödenmesi gerekiyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye,PTT havalesi ile yada internet üzerinden yapılabiliyor.İnternet üzerinden vergiyi ödemek için belediyelerin e-belediye sistemini kullanıyor olması gerekiyor.


Söz konusu vergi, senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi 1. Taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, 2. Taksit Kasım ayı içinde ödeniyor.İsteyen mükellefler vergiyi tek seferde de ödeyebiliyor.Peki emlak vergisi ödenmezse ne olur?


6183 sayılı kanun hükümlerine göre emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellefler geciken taksit için her ay tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. Bu ceza her yıl değişkenlik gösteriyor.


Emlak vergisi kapsamında olan borçlarını cezaları ile birlikte öğrenmek için isteyen kişiler ilgili belediyeye başvuruda bulunabiliyor.

Emlak vergisi online nasıl ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com