09 / 05 / 2024

Emlak vergisi hangi ayda ödeniyor?

Emlak vergisi hangi ayda ödeniyor?

Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi belirlenen zamanlarda ödenmezse ödemenin geciktiği her ay için gecikme faizi alınıyor.Peki emlak vergisi hangi ayda ödeniyor?İşte emlak vergisi ödeme ayları 2015..


Emlak vergisi hangi ayda ödeniyor?

Emlak vergisi, Emlak Vergisi Kanunu esasları gereğince bina (mesken, işyeri) ve arazi (arsa, arazi) gibi gayrimenkuller için ödenen bir tür vergi çeşidi olarak ifade ediliyor.


Vergi, mükellefiyet boyunca her yıl ödeniyor. Emlak vergisinin mükellefi de, taşınmaz malın sahibi oluyor. Vergi ödemelerinden taşınmazın sahibi kimse o sorumlusu oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, emlak vergisi oranları ile taşınmazın değerinin hesaplanması ile bulunuyor. Hesaplamada bağlı olunan belediye de önemli oluyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde yüz artırımlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi oranları 2015 şu şekilde:

Normal yörelerde:

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3   


Büyükşehirlerde:

Binalarda - Binde 4 

Meskenlerde - Binde 2 

Arazilerde - Binde 2 

Arsalarda - Binde 6 


Yukarıdaki oranlarla hesaplanan emlak vergisi belediyeye yatırılıyor.Eğer taşınmaz mal şehir dışında bulunuyorsa ödemeler PTT ile yapılabiliyor.Belediyeye gitmek istemeyen mükellefler vergi borcunu e-belediye sistemi ile internetten de yatırılıyor.Peki emlak vergisi hangi ayda ödeniyor?


Emlak vergisi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.İsteyen mükellefler vergisini ilk taksit dönemi içinde tek seferde de yatırabiliyor.Emlak vergisi ödenen aylar şu şekilde:


-Verginin birinci  taksiti; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 


-Verginin ikinci taksiti; Kasım ayında ödeniyor.Buna göre 2015 yılı emlak vergisi birinci taksiti için sona geliniyor.Vergisini hala ödemememiş olan mükellefler için son 2 gün bulunuyor.

Emlak vergisi haftasonu ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com