05 / 05 / 2024

Emlak vergisi geç ödeme cezası!

Emlak vergisi geç ödeme cezası!

Emlak vergisi ilk taksiti, mart, nisan ve mayıs aylarında, ikinci taksiti kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor.Vergi geç ödenirse cezaya maruz kalınıyor. İşte emlak vergisi geç ödeme cezası..


Emlak vergisi geç ödeme cezası!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mal sahipleri, emlak vergisi mükellefi oluyor. taşınmaz mal sahiplerinin vergi borcunu ödemeleri için öncelikle taşınmaza sahip olunduğu sene belediyeye beyanda bulunması gerekiyor.


Emlak vergisi beyanı  için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres, beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası, o yıla ait bedelde damga pulu ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvuruluyor.


Beyanname verildikten sonraki sene vergi ödemeleri başlıyor.Vergi için ödenecek olan tutar taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre değişiklik gösteriyor.2015 yılı emlak vergisi oranları aşağıda yer alıyor:


Emlak vergisi oranları 2015:

Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken, ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor.Peki "emlak vergisi geç ödenirse ne olur?Emlak vergisi geç ödeme cezası nedir?" diyorsanız işte yanıtı.


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.9 oranında gecikme faizi alınıyor.

Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com