Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmazlar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki "emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?" diyorsanız işte yanıtı...
Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?
Emlak vergisinin esasları 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor.Kanunen Türkiye sınırları içindeki tüm taşınmaz sahipleri emlak vergisini ödemekle yükümü oluyor.
Emlak Vergisini, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa taşınmaza malik gibi tasarruf edenler ödüyor.
Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu tutuluyor.
Emlak vergisi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 2015 yılı vergi takvimine göre emlak vergisinin birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında,ikinci taksiti ise Kasıma yında ödeniyor.Emlak vergisi birinci taksit ödemeleri 1 Haziran tarihine kadar devam ediyor.
Gayrimenkulü yeni satın alan kimseler ise,gayrimenkul edinim tarihinde belediyeye bildirim vermek zorunda oluyor. Vergi mükellefiyeti, gayrimenkıl ediniminin gerçekleştiği tarihi takip eden sene başlıyor.
Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Örneğin, aynı özelliklere sahip bir meskenin birinin normal yörede diğerinin büyükşehir belediyesi sınırları içerisinde bulunması halinde; büyükşehir belediyesi bölgesinde yer alan mesken için iki kat fazla vergi ödeniyor.
Peki "emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisi belediyeye mi ödenir?" diyorsanız işte yanıtı...
İki eşit taksit şeklinde ödenebilen emlak vergisi ödemeleri üç şekilde yapılabiliyor:
1.Vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine gidip ödenebiliyor.
2.Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.
3.Emlak vergisi internet üzerinden online ödenebiliyor. Ancak ödemenin internet üzerinden yapılabilmesi için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor.
Emlak vergisi gecikme cezası 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com