14 / 05 / 2024

Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim?

 Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim?

Emlak vergisi muafiyeti bulunmayan kişilerin iki eşit taksit şeklinde emlak vergisini ödemesi gerekiyor.Peki emlak vergisi borcu nedir?Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim?


Emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim?

Taşınmaz sahibi olan vergi yükümlülerinin ödemeleri gereken emlak vergisi, iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Emlak vergisi borcu, verginin ödeneceği yıl itibari ile gayrimenkullere ait  rayiç değerleri üzerinden hesaplanıyor.


Emlak değerleri; vali, defterdar, belediye başkanı, tapu sicil müdürü veya vekilleri, belediyeden yetkili bir memur, ticaret odası, ziraat odası ve esnaf odaları görevlilerinden meydana gelen komisyonlar tarafından belirleniyor.


Söz konusu vergiyi tüm taşınmaz sahipleri ödemiyor. Emlak vergisinden muaf tutulan gayrimenkul sahipleri bulunuyor. 

 Brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek daireye sahip;

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar.

- Geliri olmayan emekliler,

- Hiçbir geliri olmayanlar; işsizler,

- Şehit yakınları,

- Dul ve yetimler,

- Geliri olmayan ev hanımları,

- Gaziler emlak vergisinde muaf oluyor.


Emlak vergisi 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödeniyor.Mart ayı itibari ile vergi ödemeleri başaldı.İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde  tek seferde ödeyebiliyor.Peki emlak vergisi borcumu nasıl öğrenebilirim?


Emlak vergisi borcunu öğrenmek ve ödemek için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gitmek gerekiyor. Bir diğer seçenek ise, belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerine gitmek ya da belediyenin resmi web sitesine giriş yapmak oluyor. Ancak, internet üzerinden emlak vergisi borç sorgulama için, belediyenin e-belediye sistemini kullanıyor olması gerekiyor.


2015 emlak vergisi ne kadar?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com