03 / 05 / 2024

Emlak vergisi bankadan ödenir mi?

 Emlak vergisi bankadan ödenir mi?

Bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Peki emlak vergisi bankadan ödenir mi?


Emlak vergisi bankadan ödenir mi?

Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergiler arasında emlak vergisi bulunuyor.İki eşit taksit halinde ödebilen verginin birinci taksiti yarın başlıyor.


Emlak vergisi için ödenmesi gereken bedel, gayrimenkullerin rayiç bedelleri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması yolu ile bulunuyor.Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


İşyeri, dükkan gibi taşınmazlarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi bankadan ödenir mi?

Söz konusu emlak vergisi için farklı ödeme şekilleri bulunuyor. Taşınmazın bağlı olduğu belediyelere müracaat ederek ödenebiliyor. Bir diğer ödeme şekli ise PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına emlak vergisi mükellef numarasıyla yapılabiliyor.


Vergi belediyenin veznelerinden, belediyenin vermiş olduğu hesap numarasıyla banka şubelerinden yada belediyenin resmi web sitesinden kredi kartıyla ödenebiliyor. İnternetten emlak yada arsa vergi borcunuzu sorgulamak için öncelikle ilgili belediyenin e-belediye sisteminin bulunuyor olması gerekiyor.


Emlak vergisi yükümlülüleri, vergilerini belediyeye gelmeden internet üzerinden ödeyebiliyor. İnternet üzerinden ödeme yapmak isteyenlerin, belediyelerinin resmi sitesine girdikten sonra ana sayfadaki e-belediye linkine, daha sonra sicil no yada TC kimlik no ile online ödeme kısmına tıklamaları gerekiyor. 


Sicil kodunu girdikten sonra borç miktarı ve ödeme şekli ekrana çıkıyor. Kredi kartıyla ödemeler güvenli bir şekilde yapılabiliyor. Bu adresten ayrıca sicil arama, arsa rayiç sorgulama, inşaat maliyet bedelleri, bina aşınma oranları gibi işlemler de gerçekleştirilebiliyor.


Emlak vergisinden kimler muaftır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com