04 / 05 / 2024

Emlak vergisi 1.taksit ne zaman 2015!

Emlak vergisi 1.taksit ne zaman 2015!

Emlak vergisi kanun esaslarına göre mesken,işyeri,arsa,arazi gibi taşınmazlar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki emlak vergisi ne zaman ödenir?Emlak vergisi 1.taksit ne zaman 2015?


Emlak vergisi 1.taksit ne zaman 2015!

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri sahipleri tarafından ödenen vergi emlak vergisi olarak karşımıza çıkıyor. Vergi ile ilgili yasal esaslar 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Kanuna göre, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar emlak vergisine tabi tutuluyor.Emlak Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Emlak Vergisinin matrahı, binanın bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri olup; Sabit istihsal tesisatına ait değerler vergi matrahına alınmıyor.


vergide geliri olmayan ve tek meskene sahip olan kimseler için muafiyet bulunuyor.200 metrekarelik büyüklüğü geçmeyen tek meskene sahip; geliri olmayan; ev hanımı, engelli, işsiz, gazi ve emekliler vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.


Bu özellikleri taşıyan kimselerin belediyeye giderek bildirimde bulunmaları şartı aranıyor.


Vergi mükellefleri ise, vergi borcunu iki eşit taksit halinde ödeyebiliyor. Peki emlak vergisi 1.taksit ne zaman 2015?


*Mart, Nisan ve Mayıs aylarında emlak vergisi 1. taksiti, 

*Kasım ayında emlak vergisi 2. taksiti ödeniyor.


Tapulu gayrimenkulde tapu kimin üstüne ise emlak vergisini onun ödemesi gerekiyor. Tapusuz gayrimenkullerde ise emlak vergisi, noterde düzenlenen senedin ya da sözleşmenin imzalandığı günden itibaren ödenmesi gerekiyor.

Emlak vergisi oranları nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com