27 / 04 / 2024

Emlak vergileri hangi aylarda ödeniyor?

 Emlak vergileri hangi aylarda ödeniyor?

Taşınmaz sahibi olan ve emlak vergisi ödemelerinden muaf tutulmayanlar için emlak vergisi ödemesinin belirli zamanlarda yapılması gerekiyor.Peki emlak vergisi hangi aylarda ödeniyor?


Emlak vergileri hangi aylarda ödeniyor?

Emlak Vergisi Kanununa göre emlak vergisi ile ilgili hükümler yer alıyor.Arsa, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal varlığına sahip olan kimseler, emlak vergisi mükellefi oluyor.

Emlak Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.Bir taşınmazı paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.  

Emlak Vergisi Kanununa göre, emlak vergisi ödeme zamanları ile ilgili hükümler 30. maddede açıklanıyor:"Madde 30- Emlak Vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.

Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur. 9 ve 19 uncu madde hükümleri saklıdır."

Söz konusu vergi ödemeleri,taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak taşınmazın bir başka şehirde olması halinde ise ödeme tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.

İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin;

-Birinci taksit ödemeleri Mart,Nisan,Mayıs aylarında,

-İkinci taksiti Kasım ayında yapılıyor.

Buna göre emlak vergisi ilk taksiti Mart ayı itibari ile başlayacak.


Emlak vergisi ödemek için gerekli evraklar nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com