25 / 04 / 2024

Emlak vergi muafiyetinden kimler yararlanır?

 Emlak vergi muafiyetinden kimler yararlanır?

Sıfır oranlı emlak vergisi kapsamında muafiyet şartlarını taşıyan taşınmaz sahipleri, bağlı oldukları belediyeye verecekleri bir beyanname ile vergiden muaf tutuluyor.Peki emlak vergi muafiyetinden kimler yararlanır?


Emlak vergi muafiyetinden kimler yararlanır?

İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 5 gün sonra sona eriyor.


Vergiyi, 1319 sayılı kanun gereğince konut, işyeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor.Verginin mükelefi taşınmaz malın kullanıcıları değil,sahipleri oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın türüne göre belirlenen oranlar üzerinden hesaplanıyor. Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi de bulunuyor.Bu vergiden yararlanan taşınmaz sahipleri emlak vergisi ödemiyor.Peki emlak vergi muafiyetinden kimler yararlanır?


Emlak vergisinden muaf olmak için bazı şartları taşımak gerekiyor.Bu şartlar şu şekilde sıralanıyor:


-200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler muafiyetten faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan evin de olması muafiyet dışında oluyor.


-Ancak yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek mesken olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor.


-Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir meskene sahip olmaları halinde Emlak Vergisi ödemiyor. 


Muaf olunduğu halde bilmeden ödenen emlak vergileri iade edilebiliyor. Bunun için de belediyeye  bildirimde bulunulması gerekiyor.


Belediyeye muafiyet bildirimi yapılması halinde geriye dönük olarak 5 yılın vergi borcunun iadesi yapılıyor.

Emlak vergisi muafiyeti dilekçe örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com