29 / 04 / 2024

Emlak vergi iadesi 2015!

 Emlak vergi iadesi 2015!

Emlak vergisi uygulaması kapsamında vergi muafiyeti bulunuyor.Bazı vatandaşlar muaf olduğunun farkında olmadan vergiyi yatırabiliyor. Peki emlak vergisi iadesi nasıl alınır?İşte emlak vergisi iadesi 2015..


Emlak vergi iadesi 2015!

Emlak vergisi kanununa göre taşınmaz mal sahiplerinin her sene ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisi bulunuyor.2015 yılın emlak vergisi; Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 

Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 3, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 6 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Bazı taşınmaz sahipleri bu vergiden muaf tutuluyor.1319 sayılı kanuna göre, brüt yüzölçümü 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,şehitlerin dul ve yetimleri, aziler muafiyetinden yararlanabiliyor.

Muafiyet için gerekli koşulları taşıyan kimselerin belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. Ancak bazı kimseler muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergiyi ödeyebiliyor.

14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelge ile belediyelerin (2014 yılı için) 2009 ve izleyen yıllara ait Emlak vergisi iadelerinin yapılması gerektiğini açıkladı. Buna göre fazladan ödenen emlak vergisi iadeleri için bir dilekçe ile belediyeye müracaat ediliyor. 


Emlak vergisi hesaplama aracı 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com