05 / 05 / 2024

DASK için ne gerekiyor?

 DASK için ne gerekiyor?

Zorunlu Deprem Sigortası olarakta bilinen DASK, tüm binalar için gerekli olmasının yanı sıra devlet tarafından yaptırılması şart koşulan bir sigorta türü olarak tanımlanıyor.Peki DASK ne için gerekiyor?


DASK için ne gerekiyor?

Dask sigortası, deprem ve depremin neden olduğu maddi zararları teminat altına alıyor. Bu sebepler arasında depremin neden olduğu yangın, patlama ve yer kayması olabilir. Dask sigortalı binalarda temeller, ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, merpenler, merpen boşlukları, koridorlar, çatılar ve bacalarda meydana gelen zararlar da teminat altında oluyor.


Çelik, betonarme karkas yapılar, çelik veya betonarme taşıyıcı karkas bulunan yapılar; Yığma kâgir yapılar, karkas olmayan ve taşıyıcı duvarları moloz taş, kesme taş, tuğla veya boşluklu, boşluksuz beton briket gibi malzemeden yapılan, döşeme, merpen ve tavanları beton veya betonarme olan yapılar; Diğer yapılar, belirtilen gruplara girmeyen kerpiç, ahşap gibi yapılar DASK kapsamında değerlendiriliyor..Peki DASK ne için gerekiyor?


DASK, yıllık olarak düzenleniyor ve DASK yaptırabilmek için gerekli belgelerin temin edilmesi ve sigorta priminin ödenmesi gerekiyor.


DASK için ödenmesi gereken sigorta primleri, yüksek riskli bölgelerde daha çok, düşük riskli bölgelerde daha az olacak şekilde belirleniyor. Buna göre; 5 risk bölgesi ve 3 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 15 ayrı tarife ücreti bulunuyor. 


DASK yaptırırken beyan edilen bilgilerin tam ve eksiksiz olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü verilen beyanlar esas alınarak düzenlendiğinden yanlış beyan sebebiyle doğabilecek sorumluluk beyanı veren kişiye ait oluyor. Ayrıca DASK yaptırırken tapu fotokopisi de bulundurmak uygun gerekiyor.  Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak için gerekli bilgi ve belgeler şunlardır:


Sigortalının

Adı

Adresi

Telefonu

Cep Telefonu

T.C. Kimlik Numarası

Vergi Kimlik Numarası (Tüzel Kişiler için)

Sigortalanacak Binanın:

Açık Adresi

Tapu Bilgileri

İnşa Yılı

Yapı Tarzı

Toplam Kat Sayısı

Hasar Durumu

Meskenin (Dairenin):

Brüt Yüzölçümü (m2)

Kullanım Şekli

DASK yaptırma ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com