28 / 04 / 2024

DASK yaptırma ücreti ne kadar?

DASK yaptırma ücreti ne kadar?

DASK poliçesi depremin ve deprem kaynaklı doğal afetlere karşı konutları güvence altına alıyor.DASK sigorta acenteleri tarafından yapılıyor.Peki DASK yaptırma ücreti ne kadar?


DASK yaptırma ücreti ne kadar?

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun kısa adı olan DASK,deprem ve deprem nedeniyle oluşacak yangın, infilak ve yer kayması hasarlarının binanıza vereceği maddi zararları teminat altına almak için yaptırılan zorunlu bir sigorta poliçesi olarak tanımlanıyor. 


Türkiye'de yapıları depremin olası zararlarından korumak için yaptırılması gereken DASK, devlet tarafından da zorunlu tutuluyor. Zorunlu deprem sigortası senelik olarak düzenleniyor. Zorunlu deprem sigorta ücreti, konutun yer aldığı deprem bölgesine ve konutun yapısal özelliklerine göre belirleniyor.


DASK poliçesi sahiplerinden toplanan primler bir havuzda toplanıyor ve sadece deprem sonucu sigortalı meskenlerde oluşan hasarların giderilmesi için kullanılıyor ve başka bir yere aktarılamıyor.Peki DASK yaptırma ücreti ne kadar?


Deprem sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıda yer aldığı gibi hesaplanıyor: 


* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar:

Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58

DASK hangi binalara yapılmaz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com