07 / 05 / 2024

Tapu işlemlerinde DASK zorunlu mu?

 Tapu işlemlerinde DASK zorunlu mu?

Tapu alım satım işlemleri, tapu kütüğünde yapılan devir işlemi ile gerçekleşmiş oluyor. Bu işlem için gerekli evraklar ile müracaatın sağlanması ve tapu masrafının ödenmesi gerekiyor. Peki Tapu işlemlerinde DASK zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu işlemlerinde DASK zorunlu mu?

Tapu alım satım işlemleri, tapu kütüğünde yapılan devir işlemiyle gerçekleşmiş oluyor. Bu işlem için gerekli evraklarla müracaatın sağlanması ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor.


Taşınmaz alım satım işlemleri, taşınmaz malın bulunduğu ilçenin tapu müdürlüğünde, taşınmaz mal başka bir şehirdeyse size en yakın tapu müdürlüğünde bu işlem yapılabiliyor.


Tapu müdürlüklerinde yapacağınız işlemleri için Alo 181 Tapu ve Kadastro hattını arayarak veya http://randevu.tkgm.gov.tr adresinden online başvuru yaparak randevu alınabiliyor. 


Ödenecek tapu harcı, gerçekleşen satış bedeli üzerinden hesaplanıyor ve bu harç bu bedel üzerinden binde 20 oranında hesaplanarak ödeniyor. Bu bedel alıcı ve satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Toplamda binde 40 oranında harç ödenmiş oluyor.


Satıcıdan istenen evraklar şu şekilde:

- Tapu aslı veya fotokopisi

- 1 Resim

- Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

- Vergi borcu yoktur yazısı 

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname 

 

Alıcıdan istenen evraklar ise şu şekilde:

- 2 Resim

- Nüfus Cüzdanı aslı ve 1 adet fotokopisi

- Tapu işlemlerini emlakçı yapacaksa vekaletname 


Peki Tapu işlemlerinde DASK zorunlu mu? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu İşlemleri esnasında DASK diğer adıyla  Zorunlu Deprem Sigortası poliçe kontrolü yapılıyor. Buna göre DASK Sigortasının yapılmaması durumunda, yapının satış ve kiralama işlemleri yapılamıyor.


Söz konusu sigorta senelik olarak düzenleniyor. Poliçe süresinin dolması halinde sigortanın da tekrar ödenerek yenilenmesi gerekiyor.

2016 tapu döner sermaye bedeli!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com