Tapu dairesinde taşınmaz mallarla ilgili birtakım değişiklikler yapılabiliyor.Cins tashihi de taşınmaz mallar üzerinde yapılan değişiklikler arasında yerini alıyor.Peki cins tashihi nasıl yapılır?Cins tashihi için gerekli evraklar nelerdir?
Cins tashihi nasıl yapılır?
Cins tashihi, bir taşınmazın cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe vb. dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan bir işlem olarak adlandırılıyor.
Cins tashihi için gerekli belgeleri hazır ettikten sonra o belgelerle birlikte kadastro müdürlüğüne sözlü olarak talepte bulunuluyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının cins tashihi talepleri resmi yazı ile yapılıyor.
Cins tashihi için istenen belgeler..
- Taşınmaz malin tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
- Taşınmaz mal malikinin kimliği veya temsilcisinin vekaletname örneği ve kimliği.
- Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyim ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise vukuatli nüfus kaydı örneği ve kimliği.
- Talep sahibi şirket, vakıf, demek veya kooperatif temsilcisi ise, yetki belgesi ve kimliği.
-Taşınmaz malin sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi ve kimliği.
- Yapı kullanma izin belgesi veya yapının yapı kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirten Belediye/Valilik yazısı,
-Belediye ve mücavir alan dışında bulunan ve köyde sürekli oturanların yapacağı konut, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yapılar için muhtarlık izin belgesi.
Cins tashihi nasıl yapılır?
Taşınmaz malın bağ, bahçe, tarla vb. vasıfta iken, arsa veya başka vasıflara dönüştürülmesi veya tersi işlem taleplerinde; araziye gidilmeden gerektiğinde ilgili kamu kuruluşundan verilmiş yazı yada rapora dayanılarak tescil bildirimi düzenlemek suretiyle vasıf değişikliği yapılıyor. Bu işlemden yapılı iken yapısız hale gelme işlemleri için alınan döner sermaye hizmet bedeli alınıyor.
Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malın cins tashihi işleminde mutlaka zeminde ölçü yapılması gerekiyor Belediye veya Valiliğe müracaat edilerek, gerekli incelemeleri yaptırarak, yapının kullanma izin belgesi almaya uygun olduğunu belirledikten sonra cins tashihi yapılmasını ve sonucunun bildirilmesini kadastro müdürlüğünden yazı ile istiyor.
Yapılan Ölçü ve kontrollerden sonra görevli kadastro müdürlüğü elemanlarınca o kadastro gören yerlerde biri asil diğerleri asli niteliğinde olmak üzere 4 nüsha tescil bildirimi düzenleniyor. Düzenlenen tescil bildirimleri ve ekleri tescil için bir üst yazı ile tapu sicil müdürlüğüne götürülüyor. Tapu sicil müdürlüğü tescil işleminden sonra tescil bildiriminin 3 nüshasını kadastro müdürlüğüne gönderiyor.
Cins tashihi harcı 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com