24 / 04 / 2024

Cins tashihi işlemleri!

 Cins tashihi işlemleri!

Taşınmazların yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa; veya arazi iken bağ, bahçe, tarla ve benzeri duruma dönüştürme işlemi cins tashihi olarak karşımıza çıkıyor.Peki cins tashihi işlemleri nelerdir?


Cins tashihi işlemleri!

Cins tashihi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale,arsa iken bağ bahçeye dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işleme deniyor.


Cins tashihi işlemleri yapısız iken yapılı hale gelme,yapılı iken yapısız hale gelme ve diğer cins tashihi olarak üç şekilde yapılabiliyor.Cins tashihi işlemlerinin en sık karşılaşılanı arsanın yıktırılıp ev inşa edilmesi yada evin yıkılıp arsaya çevrilmesi oluyor.Söz konusu cins tashihi için gerekli belgeler şu şekilde:


-Söz konusu taşınmazın tapu senedi veya tapu kayıt örneği, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge.

-Taşınmaz malın maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve temsil belgesi.

-Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasını talep eden Belediye/Valilik yazısı. 

-Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmaz malların cins değişikliği işlemlerinde, yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasını talep eden Belediye/Valilik yazısı.

-Taşınmaz mal sahibinin son alt ay içinde çekilmiş 6x4 cm. büyüklüğünde bir adet vesikalık fotoğrafı (yeni tapu senedi için).


Cins değişikliği işlemleri lisanlı büroların kurulmuş olduğu yerlerde bu bürolar tarafından; lisanlı büroların kurulmadığı yerlerde ise kadastro müdürlükleri tarafından yapılmaya devam ediyor. Lisanslı büroların tarafından yapılan işlemlerin ise kontrol sorumluluğu yine kadastro müdürlüğüne ait oluyor. 


Teknik çalışmayı gerektirmesi nedeniyle cins tashihi işlemi; kadastro müdürlüklerini; tescili gerektirmesi nedeniyle de tapu müdürlüklerini ilgilendiriyor


Tapu kütüğüne yazılan parsel cinsi, sınırlandırma ve ölçü krokileriyle uyumlu iken, zemin ile uyumlu olmadığı gerekçesiyle, ilgilisinin talebi alınıp düzeltilemiyor Mutlaka son zemin durumunun tapu kütüğünde görünmesi isteniyorsa, mevzuatın gerektirdiği yol izlenmek suretiyle cins tashihi talebinde bulunulması gerekiyor.

Cins tashihi harcı ne kadar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com