Tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazın, başka bir nitelikte tapu kütüğüne tescil edilmesine cins tashihi adı veriliyor.Cins tashihi işlemleri için bazı evrakların temin edilmesi gerekiyor.Peki cins tashihi için gerekli evraklar nelerdir?
Cins tashihi için gerekli evraklar nelerdir?
Cins tashihi, tapu kütüğünde kayıtlı bir taşınmazı niteliğinin değiştirilerek, bir başka nitelikteki tapu kütüğünde tescil edilmesine deniyor. Taşınmazın cinsi ilk olarak tapu kaydı tesis edilirken belirleniyor. Bu da genelde kadastro çalışmaları ile oluyor. Teknisyenler taşınmazın hangi cinste olduğunu belirliyor. Tarla, bağ, bahçeli ev, taşlık, mera, harman yeri, orman, arsa vb. sık rastlanan cins türleri olarak biliniyor.
Cins tashihi örneği olarak şunu verebiliriz:Yyapısız olan bir arsayı yapılı hale getirip, bina yapmak istenildiği zaman söz konusu taşınmaz ile ilgili cins tashihinin yapılması gerekiyor.
Kadastro sırasında belirlenen taşınmaz cinsi genelde imar uygulamaları sonucu değişiyor. Özellikle yapısız olarak imar uygulamasına giren araziler, imar planında tahsis edildiği amaca göre vasıf kazanıyor ve arsa vasfını alıyor.
Taşınmazların cinsi doğal sebeplerle, ekonomik gereklerle veya malikin arzusu gereğince zamanla değişebiliyor. Bu değişikliklerin malikin talebi ile tapu siciline de işlenmesi gerekiyor.Peki cins tashihi için gerekli evraklar şunlardır;
-Cins değişikliği istenen taşınmaz malın tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
-Yapısız iken yapılı hale gelen taşınmazlarda yapı kullanma izni veya belediye ya da valiliğin yazısı,
-Tapuda kayıtlı malik veya hissedarların kimliği, vekillerin vekaletnamesi ve kimliği,
-Malikin temsilcisi vasi ve kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği veli ise vukuatlı nüfus kayıt örneği,
-Talep sahibi şirket, vakıf,dernek veya kooperatif temsilcisi ise yetki belgesi ile kimliği,
-Malik ölmüş ise talepte bulunan mirasçıların adlarına intikal işlemini yaptırmış olmaları gereklidir.
Cins tashihi harcı ne kadar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com