08 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisini kiracı öder mi?

 Çevre temizlik vergisini kiracı öder mi?

Çevre temizlik vergisi, tüm taşınmazlar için değil; yalnız ev, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan taşınmaz mallar için ödeniyor. Peki çevre temizlik vergisini kiracı öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Çevre temizlik vergisini kiracı öder mi?

Çevre temizlik vergisinin, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için ödenmesi gerekiyor. Vergi tüm gayrimenkuller için değil; yalnız mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan taşınmaz mallar için ödeniyor.Arsa ve araziler için çevre temizlik vergisi ödenmiyor.

Konutlarda su faturasına yansıtılan çevre temizlik vergisi, işyerleri için belediyede ödeniyor.Vergi konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 Kuruş, diğer belediyelerde 20 Kuruş olarak, su faturalarına yansıtılıyor. 

İşyerleri için çevre temizlik vergisi ödemeleri iki taksit halinde yapılıyor. Verginin birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilebiliyor. Peki çevre temizlik vergisini kiracı öder mi? diyorsanız işte yanıtı...

Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından yılda 2 kez ödeniyor. Bu durumda taşınmazda kiracı bulunuyorsa verginin kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor. Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurulması gerekiyor.

Bildirim formu bir kereye mahsus olmak üzere dolduruluyor. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebiliyor.

Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com