17 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Belediye gelirleri arasında bulunan ve taşınmaz mallar için ödenen çevre temizlik vergisinden bazı kurum ve kuruluşlar muaf oluyor.Peki çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?


Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?

Tüm ev ve işyeri sahiplerinin, gayrimenkullerinin bulunduğu ilçenin belediyesine ödemek zorunda olduğu vergi çevre temizlik vergisi olarak karşımıza çıkıyor.


Çevre temizlik vergisini binanın sahibi değil, taşınmaz malı kullanlar ödüyor.  Bu vergi taşınmazı kullananlar tarafından senede iki kez ödenmesi gerekiyor. 


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, konutlarda su fatularına yansıtılırken; işyeri sahiplerinin vergi ödemeleri için bağlı oldukları belediyeye giderek ödeme yapmaları gerekiyor. 


Çevre temizlik vergisi ödemeleri işyeri ve konutlar için farklılık gösteriyor.Vergi,konutlarda su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor ve su faturalarına yansıtılıyor. 


Çevre temizlik vergisi ödemesi 2 taksit halinde yapılıyor. Verginin birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil ediliyor.Peki çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir?


Çevre temizlik vergisinden bazı kurum ve kuruluşlar muaf tutuluyor.Çevre temizlik vergisinden muaf olan taşınmazlar şu şekilde sıralanıyor:


Çevre temizlik verginden muaf olanlar..

Genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtları, korumalı işyerleri ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tâbi olmuyor. 

Çevre temizlik vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com