20 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisinden kimler muaftır?

 Çevre temizlik vergisinden kimler muaftır?

Belediye hizmetlerinden yararlanan bazı taşınmaz sahipleri çevre temizlik vergisi öderken,bazı taşınmazlar bu vergiden muaf tutuluyor.Peki çevre temizlik vergisinden kimler muaftır?


Çevre temizlik vergisinden kimler muaftır?

Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi,belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor.


Çevre temizlik vergisi ödemelerinin ilk taksiti Mart ayında ödenmeye başladı. Çevre temizlik vergisi için ikinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek. 


Konutlarda çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 2015 yılında 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.Peki

çevre temizlik vergisinden kimler muaftır?


2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalara yer veriliyor. Buna göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmuyor


Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları giriyor.


Yukarıda belirtilenlere ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar vergiye tabi oluyor.Örneğin, (A) İl Özel İdaresinin sahibi bulunduğu işyerini her hangi bir şahsa veya kuruma kiraya vermesi, katma bütçeli bir idare olan Karayolları Genel Müdürlüğünün sahibi bulunduğu lojman binalarını mensuplarına tahsis etmesi halinde, kiraya verilen iş yeri ile lojman olarak tahsis edilen bu binalar, çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor.

Çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com