09 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

 Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi çevre temizlik vergisi olarak karşımıza çıkıyor.Peki çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?


Çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temzilik hizmetinden faydalanan işyeri,mesken ve diğer şekilde kullanılan binalar için ödeniyor.


Çevre temizlik vergisi emlak vergisi gibi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Verginin birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında tahsil edilebiliyor. 


Vergi ödemesi için beyanname verilmesi gerekiyor. Bu beyanname bir kereye mahsus olarak dolduruluyor. Form doldurduktan sonraki işlemler sicil numarası üzerinden takibi yapılarak uygulanıyor. Peki çevre temizlik vergisinden kim sorumludur?


Çevre temizlik vergisi sorumlusu taşınmaz malın kullanıcısı oluyor.bu durumda taşınmazda kiracı olması durumunda vergiyi kiracı ödüyor.


Ancak boş olan işyerlerine boşuna vergi ödememek için bildirim yapılması gerekiyor.Bildirim yapılırsa boş işyerleri için vergi ödemesi yapılmıyor.


2015 yılı için meskenlerde çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 Kuruş, diğer belediyelerde 20 Kuruş olarak, su faturalarına yansıtılıyor.  


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, n ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.

Çevre temizlik vergisi bildirimi nasıl doldurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com