19 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi 2015!

 Çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi 2015!

Belediye Gelirleri Kanununa göre belediye hizmetlerinden yararlanan kişilerin ödemesi gereken çevre temizlik vergisi iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.İşte çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi 2015..


Çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi 2015!

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetleri için taşınmaz mal kullanıcıları tarafından ödeniyor. Konutlarda bu su faturasına yansıtılıyor.  Ancak iş yerleri çevre temizlik vergisi ödemek için beyanname vermeleri gerekiyor. 

Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor. 2015 yılı konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.

Mesken, apartman, işyeri sahipleri çevre ve temizlik vergisini ödemek zorunda oluyor. Çevre temizlik vergisi bildirim formu dolduruluyor. Form doldurduktan sonraki işlemler sicil numarası üzerinden takibi yapılarak uygulanıyor.

Meskenler için olan çevre ve Temizlik vergisi ödenmez ise bu borç, su faturalarına yansıyor. İşyerleri hakkında da o dönemde cari olan gecikme faizi ekleniyor ve bir ödeme emri çıkartılıyor. Ödeme emri sonrasında borçlu 7 gün içerisinde bu borcu ödemek zorunda oluyor.  Borç ödenemiyor ise  icra yoluna başvuruluyor. 

Çevre Temizlik Vergisi türü 2 taksit şeklinde ödenebiliyor. Birinci taksit,  Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.

Buna göre çevre temizlik vergisi Mart itibari ile başladı.İlk taksit ödemeleri yapacak olan kişilerin Mayıs sonuna kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.

Çevre temizlik vergisi bildirim örneği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com