08 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi mükellefi kimdir?

 Çevre temizlik vergisi mükellefi kimdir?

İki eşit taksit şeklinde ödenebilen çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödemeleri yarın başlıyor.Peki çevre temizlik vergisi kim öder? Çevre temizlik vergisi mükellefi kimdir?


Çevre temizlik vergisi mükellefi kimdir?

Çevre temizlik vergisi dolu veya boş olmasına bakılmaksızın tüm konut ve işyerlerinden alınıyor.Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan oluyor.


Boş binalarda çevre temizlik vergisi mükellefi binanın sahibi oluyor. Ancak boş binaların çevre temizlik vergisi aşağıdaki biçimde değerlendiriliyor.Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğunda bir defa veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan değişmediği sürece yeniden beyanname verilmiyor.


Çevre temizlik vergisi, birinci taksiti Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte ödeniyor. Dileyen mükellef birinci taksit döneminde veya daha önce tümünü de ödeyebiliyor.


Çevre temizlik vergisi her yıl Maliye Bakanlığınca saptanan yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılarak hesaplanıyor.Çevre temizlik vergisinin yıllık artırım oranı her yıl bakanlar kurulunca belirlenen emlak vergisi yeniden değerleme oranının yarısı kadar arttırılıyor.


Çevre temizlik vergisi, bina/apartman katında ikamet edenler veya işyerini kullananlar tarafından yılda iki kez ödeniyor. Vergiyi ödeyebilmek için çevre temizlik vergisi bildirim formunun doldurulması gerekiyor. Bildirim formu bir defaya mahsus olmak üzere dolduruluyor. Sonraki işlemler ve değişiklikler için çevre temizlik vergisi mükellef sicil numarası ile takip edilebiliyor.


Herhangi bir adres değişikliği ya da emlak ve satımlarında bağlı bulunulan belediyenin, bu durumdan haberdar edilmesi gerekiyor. Kişi mülkün sahibi ise mülk satıldığında, kişi kiracı ise taşındığında bağlı olunan belediyenin Hesap İşleri Müdürlüğüne, bir dilekçe  ile başvurarak değişikliklerin bildirilmesi gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi sorgulama 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com