08 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi kimler tarafından ödenir?

 Çevre temizlik vergisi kimler tarafından ödenir?

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetleri için ödeniyor.Peki çevre temizlik vergisi kimler tarafından ödenir?


Çevre temizlik vergisi kimler tarafından ödenir?

Belediye Gelirleri Kanunu mükerrer madde 44 gereğince; Belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi oluyor.


Konutlarda vergi su faturalarına yansıtılıyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi,ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettiriliyor.


Vergi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin 1.taksit 2015 ödemeleri Mart ayı itibarıyla başlamıştı.verginin ilk taksiti 31 Mayıs'ta sona eriyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.Peki çevre temizlik vergisi kimler tarafından ödenir?


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi mükellefi, her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişiler oluyor. Mükellefiyet binanın kullanımı ile başlıyor.


Buna göre çevre temizlik vergisinin mükellefi taşınmazın kullanıcısı olup; Eğer taşınmazı kullanan kiracı ise vergiyi kiracı ödemek ile yükümlü oluyor.

Çevre temizlik vergisinden muaf olan yerler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com