05 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016!

 Çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016!

Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi birinci taksit ödemeleri 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. Peki çevre temizlik vergisi geç ödenirse ne olur? İşte çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016...


Çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016!

Çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için tahsil ediliyor.


Çevre temizlik vergisi konut ve işyerlerinde farklı şekilde ödeniyor. İşyeri için belediyede ödenen bu vergi konutlarda faturalarına yansıtılıyor.  


Konutlara ait vergi faturanın ödenmesi ile ödenmiş oluyor. Bu verginin mükellefi taşınmazın sahibi değil kullanıcısı oluyor. Eğer ev veya işyerinde kiracı varsa vergiden kiracı sorumlu oluyor.


Çevre temizlik vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İsteyenler vergi borcunu tek seferde ilk taksit dönemi içerisinde kapatabiliyor.


Çöp vergisinin ilk taksiti 2016 yılının Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre, 1 Mart'ta başlayan vergi dönemi 31 Mayıs'ta sona erecek. İkinci taksitler ise Kasım ayında ödenecek. Peki çevre temizlik vergisi geç ödenirse ne olur? İşte çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016...


Çevre temizlik vergisi geç ödeme cezası 2016...


Çevre temizlik vergisi zamanından geç ödendiğinde taşınmazın türüne göre vergi cezası hesaplanarak mükelleften kesiliyor. Büyükşehir belediyesi dahilindeki ilçe veya ilk kademe belediyelerinin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisi ve gecikme zammı toplamının %20’sini de bir bildirim ile ertesi ayın 20.günü akşamına kadar büyükşehir belediyesine bildirmesi ve aynı süre içinde ödemesi gerekiyor.


İdareler tahsil ettiği vergi ve gecikme zammı toplamının yüzde yirmisini ise münhasıran çöp imha tesislerinin kuruluş ve işletmelerinde kullanılmak üzere büyükşehir belediyesine tahsilatı takip eden ayın 20. günü akşamına kadar aktarıyor.

5 soruda çöp vergisi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com