28 / 03 / 2024

Çevre temizlik vergisi 2018 oranları açıklandı!

 Çevre temizlik vergisi 2018 oranları açıklandı!

2018 yılında uygulanacak çevre temizlik oranları, bugün tarihinde Resmi Gazete'de 50 Seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı. İşte çevre temizlik oranları 2018...


Çevre temizlik vergisi, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödeniyor. Bu vergi  konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalarda farklı şekilde yapılıyor. 


 Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen bu vergi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor. 


Çevre temizlik vergisi zamanı 2018

 Çevre temizlik vergisinin mükellefi binayı fiilen kullanan olarak ifade ediliyor; ancak boş binalarda mükellef bina sahibi oluyor. Vergi, Mart-Nisan-Mayıs ve Kasım ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.


Peki 2018 çevre temizlik vergisi ne kadar?  

2018 yılında uygulanacak çevre temizlik oranları, bugün tarihinde Resmi Gazete'de 50 Seri Nolu Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği ile açıklandı. Tebliğ 1 Ocak 2018 itibari ile yürürlükte olacak. 



Konutlara ait çevre temizlik vergisi 2018


MADDE 3 – (1) Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 32 kuruş, diğer belediyelerde 24 kuruş olarak hesaplanacaktır.


(2) Diğer taraftan, belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacını belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinden karşılayan konutlara ilişkin çevre temizlik vergisi, aşağıda yer alan ilgili tarifelerin yedinci grubunun belediye meclislerince en son intibak ettirilen derecelere ait tutarlar üzerinden tahakkuk ettirilecektir.


İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi 2018


MADDE 4 – (1) İşyerleri ve diğer şekilde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi, büyükşehir belediyeleri ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde aşağıdaki tarifelere göre uygulanacaktır.


(a) Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.


  Çevre temizlik vergisi 2018 oranları açıklandı!


(b) Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi:


2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları %25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.


 Çevre temizlik vergisi 2018 oranları açıklandı!

İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması


MADDE 5 – (1) 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin onikinci fıkrasında, "Bakanlar Kurulu; beşinci fıkradaki tarifede yer alan bina gruplarını belirlemeye ve bu maddenin dördüncü ve beşinci fıkralarında yer alan tutarları yöreler, belediyelerin nüfusları ve bina grupları itibarıyla ayrı ayrı dörtte birine kadar indirmeye veya yarısına kadar artırmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.


(2) Bu hükmün verdiği yetkiye dayanılarak yürürlüğe konulan 13/12/2005 tarihli ve 2005/9817 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının ekindeki Kararın 7 nci maddesine göre; konut, işyeri ve diğer şekilde kullanılan binalar için belirlenen tutarlar, büyükşehir belediye sınırları içinde bulunanlar hariç olmak üzere kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000'den az olan belediyelerde %50 indirimli olarak uygulanacaktır.


(3) Buna göre, kalkınmada öncelikli yörelerdeki belediyeler ile nüfusu 5.000'den az olan belediyelerde bulunan konutlara ait çevre temizlik vergisi su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına 12 kuruş olarak hesaplanacak; işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik vergisi tutarları ise aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.


  Çevre temizlik vergisi 2018 oranları açıklandı!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com