28 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisi işyerleri için senede iki taksit şeklinde ödenebiliyor. Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor...


Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Konutların da çevre temizlik vergisi bulunuyor. Ancak Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, meskenlerin çevre temizlik vergisi su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su faturasının ödenmesi ile meskenlerin vergi borcu da aynı anda ödenmiş oluyor.


Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti karşılığında, bu hizmetten yararlanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.


Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, verginin mükellefi taşınmazı kullanan kişiler oluyor. Buna göre işyerinde veya meskende kiracı bulunması durumunda çevre ve temizlik vergisinin mükellefi kiracılar oluyor.


Söz konusu vergi her sene iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri yarın başlıyor.


Kullanılmayan mesken ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçeyle başvuruda bulunması gerekiyor.

Çevre temizlik vergisi beyan formu 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com