19 / 05 / 2024

Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

 Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

Belediyelerin temizlik hizmetlerinden yararlanan konutların ,işyerlerinin ödemeleri gereken çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri başladı.


Çevre temizlik vergisi 1.taksit ödemeleri başladı!

Çevre temizlik vergisi mükellefi belediyenin sunduğu çevre temizlik hizmeti için mesken ve işyeri sahipleri oluyor.Meskenlerde vergi su faturasına yansıtılıyor.Fakat iş yerleri çevre temizlik vergisi ödemek için bildirim yapmaları gerekiyor. Evde oturan kişinin kiracı olması halinde vergiyi kiracının ödemesi gerekiyor.


Kullandıkları meskene ait su aboneliğinin başka gerçek veya tüzel kişilerin veya apartman yönetimi adına olması halinde vergi, su abonesi olanlar tarafından ödenecek ancak, su aboneliği olanlar ödediği bu vergiyi binayı kullananlardan talep edebiliyor.


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi,su tüketim miktarı esas alınarak hesaplanıyor. Bu nedenle vergi, su tüketim bedeli ile birlikte belediyelerce tahsil ediliyor. 


Belediyelerin sunduğu temizlik hizmetine istinaden ödenmesi gereken vergi, indirimli olarak da vergi ödemesi yapılabiliyor.Meskenlere ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 kuruş, diğer belediyelerde 20 kuruş olarak hesaplanıyor.


Belediyenin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ancak, su ihtiyacı belediyece veya büyükşehir belediyelerine bağlı su ve kanalizasyon idarelerince tesis edilmiş su şebekesi haricinde karşılayan konutlar ile işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binaların yıl içinde kullanılmaya başlanması halinde, mükellefler; kullanmaya başladıkları tarihten itibaren 30 gün içinde bildirim vermelleri gerekiyor.


2015 yılına ait çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak.Çevre temizlik vergisi 1,taksit ödemeleri 1 Mart itibari ile başladı.


Çevre temizlik vergisi nereye yatırılıyor?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com