17 / 05 / 2024

Çed raporu nereden nasıl alınır?

Çed raporu nereden nasıl alınır?

ÇED raporu,belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak biliniyor. Peki çed raporu nereden nasıl alınır?


Çed raporu nereden nasıl alınır?

Çed’ in yönetmelikte geçen tanımı “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar” olarak ifade ediliyor.


ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmadan, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamak olarak biliniyor. 


ÇED sürecinde projelerle ve gelişmelerle ilgili karar vericilerin daha bütünsel, yani karara etkiyecek birden fazla faktörü göz önünde bulunduruyor bir şekilde daha sağlıklı karar vermelerini sağlamak için, onlara projelerden kaynaklanabilecek çevresel etkileri net bir şekilde gösteriliyor.Peki çed raporu nereden alınır?


ÇED raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi  almış firmalar tarafından hazırlıyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden  mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve dört yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu tutuluyor. 


Çevre mühendisi olmak üzere belirtilen meslek gurupları ve  rapor koordinatöründen oluşacak çekirdek kadro ile bakanlıktan izin alan firmalar ÇED raporu hazırlama yeterlik ve sorumluluğu alıyor. 

Çed raporu nedir nasıl alınır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com