23 / 11 / 2024

Çed raporu nedir nasıl alınır?

Çed raporu nedir nasıl alınır?

Kimi projeler için Çevresel Etki Değerlendirmesi yani ÇED yapılması gerekiyor. Peki "çed raporu nedir nasıl yapılır? Çed nasıl hazırlanır?" diyorsanız işte yanıtı..


Çed raporu nedir nasıl alınır?

Çed; belirli bir proje veya gelişmenin, çevre üzerindeki önemli etkilerinin belirlendiği bir süreç olarak tanımlanıyor. Bu süreç, kendi başına bir karar verme süreci değil;  karar verme süreci ile birlikte gelişen ve onu destekleyen bir süreç olarak ifade ediliyor.


Çed,  projelerle ilgili bütün ilgili tarafların bir araya geldiği ve görüş, kaygı ve fikirlerini ortaya koyabildikleri demokratik ve şeffaf bir süreç olarak da biliniyor. İlgili taraflar  bu süreç içerisinde ortaya koydukları teknik bilgi ve görüşlerle projenin en iyi şekilde gelişimine katkı sağlıyor.


Çed raporu süreci içinde firma herhangi bir faaliyete başlamaması gerekiyor. Aksi takdirde cezai bir durumla karşı karşıya kalabiliyor.


Peki "çed raporu nedir nasıl yapılır? Çed nasıl hazırlanır?" diyorsanız işte yanıtı..


ÇED raporu için  Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yapılıyor.Başvurunun ardından Bakanlık tarafından; sunulan nihai ÇED Raporlarının komisyon üye sayısı kadar çoğaltılması isteniyor. Çoğaltılan nihai ÇED Raporları 10 iş günü içerisinde Bakanlığa sunuluyor. Bakanlık, Komisyonun rapor hakkındaki çalışmaları ve halkın görüşlerini dikkate alarak proje için "ÇED Olumlu" ya da "ÇED Olumsuz" kararını 10 iş günü içinde veriyor, bu kararı komisyon üyelerine bildiriyor.


ÇED raporlarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED Yeterlik Belgesi  almış firmalar hazırlıyor. Bu amaçla çıkarılmış ÇED Yeterlik Tebliği hükümlerince ÇED Yeterlik Belgesi alabilmek için firmaların bünyesinde başta çevre mühendisleri olmak üzere değişik disiplinlerden  mühendis, mimar, kimyager, biyolog, arkeolog v.b fakülte ve dört yıllık yüksek okul bitirmiş eleman istihdam etmeleri zorunlu tutuluyor. 

ÇED raporu neden gereklidir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com