PricewaterhouseCoopers (PwC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından hazırlanan Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2019 Raporu yayınlandı.
İstanbul gayrimenkulde yatırım ve gelişim açısından bu sene de Avrupa sonuncusu oldu. Bunda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve enflasyon rakamları etkili oldu.
Sputniknews'te yer alan habere göre, yatırımcılar, geliştiriciler, kredi verenler, aracılar ve danışmanlardan oluşan uluslararası gayrimenkul profesyonelleri ile gerçekleştirilen görüşmeler ve anketle oluşturan raporda, şehirler sıralandı. Mevcut yatırımlar ve gelişim beklentileri açısından oluşturulan listede, Türkiye'den tek kent olan İstanbul geçen sene olduğu gibi bu sene de sonuncu oldu.
ZİRVEDEN SONUNCULUĞA
Genç nüfusu, kaliteli konut ihtiyacı ve yenilenmesi gereken konut sayısıyla, yerli ve yabancı yatırımcılara pek çok fırsat sunan İstanbul'un gerilemesi ve 31 şehir arasında son sırada bulunmasında Türk Lirası'nın değer kaybetmesi ve yükselen enflasyon etkili oldu. 2012'de gayrimenkulde yatırım ve gelişim beklentisi açısından birinci olan İstanbul terör, politik gerilim, darbe girişimi ve ekonomideki türbülans sebebiyle dibe demir attı.
2016'da Avrupalı yatırımcılar tarafından gelişme öngörüleri bakımından yedinci sırada gösterilen İstanbul, 2017'de 29'uncu, 2018'de ise 31'nci sırada yer aldı.
Gayrimenkulde Gelişen Trendler Avrupa 2018 Raporu sonuçlarının açıklandığı toplantıda açıklamalar yapan PwC Türkiye Gayrimenkul Sektörü Lideri Ersun Bayraktaroğlu, "Kurlardaki aşırı değişim nedeniyle İstanbul yatırımcılar açısından tercih edilebilir olmaktan çıktı. İç dinamikler toparlanmadan bu durumun değişmesi mümkün değil" diye konuştu.
Raporda İstanbul ile ilgili görüşü yer alan uluslararası bir yatırımcı, yüksek boşluk oranları, düşük kira seviyesi ve bunlara bağlı uzun geri dönüş süreleri sebebiyle oluşan negatif getiriye de işaret etti. Bir başka yatırımcı da, "Metrekaresi 8 bin Euro değerindeki yatırımların değerinin metrekare başına 4 bin Euro'ya geriledi. Bir noktada satın alma fırsatı ortaya çıkacak ama şu anda piyasanın en düşük olduğu noktaya henüz ulaşmamış olabiliriz. Bu nedenle önümüzdeki aylarda daha ihtiyatlı olacağız" diye konuştu.
OFİS PİYASASI SIKINTILI'
Yüksek enflasyon oranlarının İstanbul emlak piyasasına yapılacak yatırımları durduracağını belirten bir başka gayrimenkul profesyoneli ise "Enflasyon oranından en az üç puan yüksek bir değer yükselişi bekliyorsanız, gayrimenkul piyasasında yıllık yüzde 22 olan bir ürün bulmak zorundasınız ve bu neredeyse imkansız" dedi.
Hem mevcut stok hem de yapılmakta olan projeler göz önünde bulundurulduğunda, küresel oyuncular İstanbul ofis piyasasının önümüzdeki bir kaç seneyi sıkıntılı geçireceğini düşünüyor. AVM tarafında da arz fazlası olduğuna dikkat çekilen raporda lojistik, sağlık ve eğitim alanlarında Türk gayrimenkul piyasasının iyi fırsatlar sunduğu belirtildi.
BERLİN ZİRVEDEN İNDİ, LİZBON BİRİNCİ
Gelişen Trendler şehir sıralamasında son beş yıldır liderliği koruyan Berlin, birincilik unvanını Lizbon'a kaptırarak bu yıl ikinci sıraya geriledi. Geçen senenin ilk 10'unda yer alan ancak bu yıl ciddi bir sıçramayla ilk beşe giren Dublin ve Madrid ise sırasıyla üçüncü ve dördüncü sıraları paylaştı. Bu iki şehir hem gayrimenkul açısından yapısal olarak hem de kiralanabilir emlak potansiyeli açısından yüksek puanlanırken, yaşam kalitesi, ulaşım kolaylığı, inovasyon, potansiyel ve vasıflı çalışan çekme yönlerinden de uzmanlar tarafından oldukça pozitif olarak değerlendirildi.
Londra Brexit sonrası listede son sıralara gerilerken, finans sektörünün odaklarının değişmesi ve bir senelik sağlam büyümenin ardından geçen yılın ikinci olan Frankfurt ise bu yıl sıralamada beşinci sıraya geriledi.
Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri