22 / 11 / 2024

5 milyon TL üstü konutlara iki farklı değerleme raporu!

5 milyon TL üstü konutlara iki farklı değerleme raporu!

Bankaların gayrimenkul değerleme şirketlerine 5 milyon TL üzerindeki gayrimenkuller için değerleme raporlarını iki kere yaptırma zorunluluğu getirtildi…



Bankaların konut. değerleme şirketlerine 5 milyon TL üzerindeki gayrimenkuller için değerleme raporlarını iki kere yaptırma zorunluluğu getirtildi


Hürriyet’te yer alan habere göre; Bankaların gayrimenkul değerleme şirketlerine 5 milyon TL üzerindeki gayrimenkuller için değerleme raporlarını iki kere yaptırma zorunluluğu getirtildi.


5 milyon TL üzerindeki gayrimenkuller için 30 gün içinde farklı değerleme kuruluşlarına iki adet değerleme raporu yaptırılacak. Aynı konuda  iki rapordaki değer farkının yüzde 10’dan az olması halinde bu iki rapordaki değerlerin aritmetik ortalaması esas alınacak. Fark yüzde 10’dan fazlaysa ilk iki değerleme kuruluşu dışındaki üçüncü bir değerleme kuruluşuna değerleme yaptırılarak ve birbirlerine en yakın olan iki değerin aritmetik ortalaması alınacak.  



 5 milyon TL üstü konutlara iki farklı değerleme raporu!

KREDİYİ ETKİLİYOR

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Encan Aydoğdu, bankalardan kredi çekerken değerleme uzmanları olarak gayrimenkullere ilişkin değerleme raporu hazırladıklarını belirti ve  “Vatandaş gayrimenkul kredisi çekmek istediğinde bankalar bize yönlendiriyor. Asıl müşterimiz bankalar. Değerleme şirketleri üzerinden alınan raporlara göre kredi büyüklüğü belirleniyor. Bağımsızlığımızı ve tarafsızlığımızı artıracak yeni düzenlemeler talep etmiştik. Bu düzenleme reel değerleri kuvvetlendirecek, tazminat baskısı altında kalmayacağız” dedi. 5 milyon lira üstü gayrimenkuller için iki rapor verilmesini de kendilerinin talep ettiğini ifade eden Aydoğdu, “5 milyon lira üzerinde çekilecek kredilerde yüzde 10’luk bir sapma ciddi bir rakama denk geliyor. 500 bin liralık kredideki sapma ile 10 milyon liradaki sapma arasında ciddi bir fark var. Biz 450-500 veri üzerinden değerleme yapıyoruz. Sektörde genelde sapma oranı yüzde 10-15 civarında ama büyük kredilerde sapma payı miktarı arttığı için kredi yükünü etkiliyor. Tezatlık oluşmasın, kredi kullanacak vatandaşta soru işareti kalmasın istedik” diye konuştu.


SÜRESİZ TEMİNAT MEKTUBU

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Bankaların Değerleme Hizmeti Almaları ve Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri hakkında yönetmelik değişikliği dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, değerleme kuruluşlarından değerleme hizmeti alan bankalar, bir değerleme kuruluşundan hizmet alımının durdurulmasını veya önemli ölçüde azaltılması tercihini, ticari teamüllere ve dürüstlük kuralına aykırı olarak bağımsızlığı zedeleyici şekilde kullanamayacak. Bankalar, değerleme kuruluşlarından süreli veya süresiz teminat mektubu isteyemeyecek ve değerleme raporlarındaki hatalar sonucu zarara uğradıklarına dair tek taraflı beyanlarıyla bağımsızlığı zedeleyici şekilde uygulama ve yöntemler kullanamayacak. Bankalar, her ne gerekçeyle olursa olsun, değerleme raporuna konu varlığın değerleme kuruluşları tarafından satın veya devralınması talebinde bulunamayacak.