Konut kredisi ile gayrimenkul alanların, bankaya olan borçlarını ödedikten sonra bankadan borcun bittiğine dair fek yazısı almaları gerekiyor.Peki bankadan fek yazısı nasıl alınır?
Bankadan fek yazısı nasıl alınır?
Olan ve olması muhtemel krediler için ilgili veya herhangi bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi durumu ipotek olarak karşımıza çıkıyor. İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir hak oluyor.
Bankaya olan kredi borcu tamamen ödendiği takdirde ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Bu ipoteğin kaldırılması için hazırlanan resmi yazı da ipotek fek yazısı oluyor.Peki bankadan fek yazısı nasıl alınır?
Bankadan fek yazısı alabilmek için bazı belgeler gerekiyor. fek yazısı alabilmek için gerekli belgeler şu şekilde:
-İpotek edilecek gayrimenkule ait varsa tapu senedi, yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.
-Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.
-Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları.
-Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.
Yasal bir zorunluluğu olmamak ile birlikte bankalar fek yazısı için ücrette talep edebiliyor.Talep edilen bu ücret ile ilgili müşteri ile banka arasında yapılan sözleşmede ücretin ödeneceğine dair bir hükmün yer alması halinde, müşteri bu ücreti ödüyor. Eğer böyle bir hüküm bulunmuyorsa, fek yazısı ücretini ödemek zorunda kalmıyor.
İpotek fek yazısı kaç günde çıkar?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com