05 / 05 / 2024

Banka fek yazısı nedir?

Banka fek yazısı nedir?

Bankadan kredi ile alınan taşınmazın kredi borcu bittiyse taşınmaz mallar için ipoteğin fek yazısı ile kaldırılması gerekiyor.Peki banka fek yazısı nedir? Banka fek yazısı nasıl alınır?


Banka fek yazısı nedir?

Konut kredisi borcu biten tüketici, gayrimenkulü üzerine alabilmek için öncelikle ev üzerindeki ipoteği kaldırması gerekiyor.  Tapu dairesince yapılan bu işleme ipoteğin fek edilmesi adı veriliyor.Peki "banka fek yazısı nedir? Banka fek yazısı nasıl alınır?" diyorsanız işte yanıtı..


Fek yazısı, bir kimsenin gayrimenkulü üzerindeki borcunun tamamını ödemesi ile ipoteğin kaldırılması için banka tarafından hazırlanan yazı olarak karşımıza çıkıyor.Banka fek yazısı kredinin kullanıldığı banka tarafından düzenleniyor. Söz konusu fek yazısı ile gayrimenkul üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. 


Mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus yazmıyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden alabiliyor.


Bankadan talep edilen fek yazısı  Tapu Sicil Müdürlüğüne gidildiğinde tapunun üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapuya ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.


Banka fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yaptırmak gerekiyor. Aksi takdirde sicili işleyecek kurum banka fek yazısını güncellemesi istenebiliyor. 

İpotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com