29 / 04 / 2024

İpotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?

İpotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?

Kredi borcu biten taşınmaz mallar için ipoteğin fek yazısı ile kaldırılması gerekiyor.Peki ipotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?İşte ipotek fekki için gerekli evraklar..


İpotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?

İpotek, halen mevcut veya ileride açılacak kredilerin teminatını oluşturmak için, belirli bir taşınmazın teminat gösterilmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Borçlu borcunu ödemediği takdirde, alacaklı ipotekli taşınmazı satarak, satış bedelinden alacağını tahsil etmek imkanına sahip oluyor. 


İpotek hakkı mala doğrudan doğruya bağlı ayni bir hak oluyor. Bu sebeple, ipotek tesisinden sonra taşınmazın maliki değişse bile ipotek hakkı aynı şartlarla devam ediyor.


İpotek, kredi borçlusu tarafından verilebileceği gibi, kredi ile hiç bir ilgisi olmayan taşınmaz maliki üçüncü bir kişi tarafından da verilebiliyor.


Medeni Kanunun getirmiş olduğu düzenlemeye göre, ipotek tesisinde derece uygulaması bulunuyor. Yani bir taşınmazın üzerinde çeşitli derecelerde ipotek tesis edilebiliyor.Her derece sabit ve diğer dereceden bağımsız oluyor. Bir derecenin boşalması diğer dereceleri etkilemiyor. Ancak, serbest dereceden istifade hakkı bulunan ipotekler boşalan derecelere ilerlemek hakkına sahip oluyor.


İpoteği koyan bankadan ipotek fek yazısı alınarak ilgili tapu sicil müdürlüğüne bu yazının işleme konulmasıyla kaldırılıyor.Peki ipotek fekki için gerekli evraklar nelerdir?


İpotek fekki için gerekli evraklar şu şekilde: 

1.İpotek edilecek gayrimenkule ait varsa tapu senedi, yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.


2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.


3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları.


4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.

İpotek fek yazısı ücreti yasal mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com