03 / 05 / 2024

Aile konutu şerhinde yetkili mahkeme hangisidir?

 Aile konutu şerhinde yetkili mahkeme hangisidir?

Aile konutu şerhi, tapusu kendisine ait olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak olma özelliği taşıyor.Peki aile konutu şerhinde yetkili mahkeme hangisidir?İşte aile konutu şerhinde yetkili mahkeme..


Aile konutu şerhinde yetkili mahkeme hangisidir?

Eşler arasında aile konutu ile ilgili anlaşmazlıklara sıkça rastlanıyor. Eşler birbirinden habersiz aile konutunu satma yoluna gidebiliyor.Bu noktada aile konutu şerhi konulması sistemini etkili oluyor. 


Aile konutu şerhi gerek eşler gerekse üçüncü şahıslar yönünden açıklayıcı özellikte tapuya verilen bir şerh olma özelliği taşıyor. Bu şerh tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış, ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor. Taşınmazın satılmak istenmesi durumunda almak isteyen üçüncü şahıs bu şerhi görünce burasının aile konutu olduğunu anlıyor ve ona göre hareket ediyor, tapu memuru da eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapamıyor.


Aile konutunu evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları yer oluyor. Bir aile pek çok yerde ev, yazlık, dağ evi ve benzeri. sahibi olabilir, ancak bunlardan sadece birisi medeni kanunun aradığı anlamda aile konutu kapsamına giriyor. Tapudaki vasfı dükkân, işyeri olan yerler aile konutu olamıyor.


Aile konutu şerhinde yetkili mahkeme!


Malik olmayan eşin talebi üzerine aile konutu şerhi işlenmesi için mahkeme kararı aranıyor. Oturulan evin eşleri tarafından rızaları dışında satılmasını engellemek isteyen eş, aile konutu şerhi konulmasını, ancak Aile Mahkemesi nde dava açarak isteyebiliyor ve duruşmalı yapılan bu davaların sonuçlarının beklenmesi gerekiyor. Bu sebeple aile konutu şerhine ilişkin açılan davada; yargılama sonuçlanıncaya kadar eşin taşınmazdaki tasarruf yetkisini kısıtlamak üzere mahkemeden ivedi olarak tedbir talep etmek gerekiyor.


Devam eden bir boşanma davası varsa, bu dava içerisinde de tedbir koydurulabiliyor.. Zira boşanma davası açıldıktan sonra ayrı bir dava açarak aile konutu şerhi konulmasını istemek mümkün olmuyor.



Aile konutu şerhi ne zaman sona erer?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com