26 / 04 / 2024

2b arazisi için nereye başvurulacak?

2b arazisi için nereye başvurulacak?

2b orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen alanlar olarak karşımıza çıkıyor.Peki 2b arazisi için nereye başvurulacak?


2b arazisi için nereye başvurulacak?

Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri ya da 2B arazileri, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dâhilinde, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler olarak ifade ediliyor. 2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. maddesi B bendi için kullanılan bir kısaltma oluyor.


Yaklaşık 473 bin hektarlık alanı kaplayan 2B alanları üzerinde, su, doğalgaz, elektrik gibi alt yapısı, devlet tarafından sağlanmış bulunan 400 bin civarında yapı yer alıyor.


01/05/2010 tarihinden itibaren 2b arazilerin satışı tespit ve takdir edilen rayiç bedeller hesaplanarak yapılıyor. Başvuruda bulunan kişilere satış işlemleri idarece, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren en geç 6 ay içinde sonuçlanıyor.


Satın alma süreci içerisinde idareye başvuran ve idare tarafından tespit edilen rayiç bedelini kabul eden kişiler hak sahibi sayılıyor. Hak sahipleri de güncelleme listelerinin tescil edildiği veya kadastro tutanaklarının kesinleştiği tarihten itibaren 8 ay içinde idareye başvurarak, bu taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını istenebiliyor. Peki 2b arazisi için nereye başvurulacak?


2b araziler  için başvurular;

- Defterdarlık,

- Mal müdürlükleri,

- Ziraat Bankası şubeleri ve internet üzerinden "2B ve tarım arazileri" tahsilat hesabına yapılabiliyor.

2b arazi satışı nasıl olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com