28 / 03 / 2024

AVM'nin yeri trafiğe göre belirlenecek!

 AVM'nin yeri trafiğe göre belirlenecek!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ankara’da sayıları 40’u bulan AVM’lere çekidüzen getiren Perakende Kanunu’nu onaylamasıyla birlikte gözler önümüzdeki döneme çevrildi. Yapılacak düzenlemeyle artık AVM’lere bölgeye getireceği trafik yüküne bakılarak izin verilecek.



Ekonominin yüzde 15’ini oluşturan perakende ticaretin düzenlenmesi için 9 ay içinde yeni yönetmelikler çıkarılacak. Bu sürede ortaya çıkan sorunlar, sektör temsilcileri tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na yazılı olarak iletilmesi halinde çözülecek. Erdoğan’ın onayladığı AVM’leri de içeren Perakende Ticaret Kanunu ile AVM’lere bebek bakım odası, ibadet yeri ve acil tıbbi müdahale odası gibi ortak kullanım alanı zorunluluğu getirildi. Kanun kapsamında 9 ay içinde çıkarılacak yönetmeliklerle AVM’lerin büyüklüğüne göre bu alanların içeriği değişecek.


KRİTERE UYMAYANA CEZA


Ankara’da Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve İstanbul Yolu’nda yoğunlaşan AVM’lerin açılışı trafiğe getireceği yük, ulaşım imkanları, bölgedeki AVM sayısı gibi kriterler dikkate alınarak belirlenecek. Esnafa ayrılacak yüzde 5’lik payın nasıl uygulanacağı da yine yönetmeliklerle düzenlenecek. Bu nedenle yeni yapılacak AVM’lerin artık yeni yasa kapsamındaki kriterlere uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor. Gereken şartlara uymayan ya da esnafa belirli oranda yer ayırmayan AVM’lere müfettişler tarafından değişen oranlarda cezalar verilecek.


GEÇİŞ SÜRESİNDE YAZILI


Kanun kapsamında hazırlanacak yönetmeliklerin 9 ay içinde çıkarılması gerekiyor. Bu sebeple daha ayrıntılı olarak hazırlanacak yönetmelikler çıkarılana kadar Türkiye genelinde sayıları 400’ü bulan AVM’lerde yaşanabilecek sorunlar ancak yazılı olarak bakanlığa iletilmesi halinde çözülebilecek. Yazılı olarak sektör temsilcilerinin talepleri Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin onayına sunulacak. Bakanın onay vermesi halinde gelen talebe geri dönüş yapılacak.


Erdinç Çelikkan / Hürriyet