22 / 11 / 2024

Konut kredisi borcu ödenmezse ne olur?

 Konut kredisi borcu ödenmezse ne olur?

Konut kredisi kullanarak taşınmaz mal satın alan kişilerin en büyük korkuları konut kredilerini ödeyememek oluyor. Peki Konut kredisi borcu ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi borcu ödenmezse ne olur?

Konut kredisi; Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında ev sahibi olmak isteyenlere sunduğu kredi türü oluyor.Kredi her başvurun kişiye verilmiyor. Bankaların aradıkları belli kriterlere uygun evler için gelir durumu uygun olan kimselere kredi veriliyor.


Konut kredisi kullanan kişilerin taşınmazlarına ipotek konuluyor. İpotek; mevcut veya ileride oluşacak ya da oluşması muhtemel bir alacağın temini için kişinin kendisinin veya başkasının taşınmazını güvence olarak gösterdiği bir gayrimenkul rehini olarak tanımlanıyor. 


İpoteğe konu olacak gayrimenkul krediyi alan kişiye ya da üçüncü bir kişiye ait olabiliyor. Bir gayrimenkulün ipotek edilebilmesi için tapu sicilinde kayıtlı olması gerekiyor. 


Kredi borcunuz bittikten sonra gayrimenkul üzerinde ipoteği kaldırmanız gerekiyor bunu da ipoteğin fekki olarak ifade ediliyor. Konut kredisi kullanarak taşınmaz mal satın alan kişilerin en büyük korkuları konut kredilerini ödeyememek oluyor. Peki  Konut kredisi borcu ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı... 


Konut kredisi kullanan kişiler, iki ay üstüste ödeme yapamazsa, banka tarafından ihtar gönderiliyor. Kredi alan kişi üçüncü ay sonunda da taksidini ödemezse, bu durumda banka gerek sigortadan gerekse müşterisinden parasını tahsil etmeye çalışıyor.


Konut kredisi kullanan kişinin bazı ödeme zorluklarında, sigorta borcu bankaya ödeyebiliyor. Tabii her durumda bu mümkün olmuyor. Eğer ortada ölüm, deprem ve benzeri gibi durumlar varsa, sigorta bankaya olan borcu ödeyebiliyor.


Tabii sigorta her durumda kişinin taksit borcunu ödemeyebiliyor. Eğer sigorta borcu ödemezse, bu durumda da banka söz konusu taşınmazı satma, kredi kullanan kişi hakkında icra takibi yapma yetkisine sahip oluyor. Olaylar bu yönde gelişirse;


-Banka, giderleri peşin ödemek şartıyla, ipotekli mülkün açık artırma yoluyla satılmasını istiyor,


-Satış, icra dairesince İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre yapılıyor,


-Satış yapılır yapılmaz önce banka parasını alıyor, ipotek kalkıyor ve kalanını da mal sahibi alıyor.

Konut kredisinde kefil şart mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com