08 / 05 / 2024

Kira geliri vergisi nasıl hesaplanıyor?

 Kira geliri vergisi nasıl hesaplanıyor?

Kira geliri elde edenler, devlete gelir vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.Ödenmesi gereken vergi tutarı her sene yeniden belirleniyor.Peki kira geliri vergisi nasıl hesaplanıyor?


Kira gelir vergisi nasıl hesaplanıyor?

Kira gelir vergisi, belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kişilerin ödemeleri gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor.


2014 yılı boyunca elde edilen kira gelirleri için ödenecek vergiler 2015 yılında yatırılıyor. Vergi ödemeleri için ilk önce beyanname verilmesi gerekiyor.Bu beyanname ile kira geliri elde edenler, yıl içinde edindikleri kira gelirini bildirmiş oluyor.


Kira gelir vergisinin, gelirin elde edildiği yılı takip eden sene içerisinde iki taksit halinde ödeniyor.İlk taksit Mart ayında ödenirken,ikinci taksit Temmuz ayında ödeniyor. Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmış olup; Tahsil esasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekiyor.


Konut kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı, 2015 yılı için elde edilen kira gelirleri için 3.600 TL olarak tespit edildi.Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ve Gerçek Gider Yöntemi.


Kira gelir vergisi hesaplaması, Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesinde yapılabiliyor. Hesaplamada gerekli olan bilgiler şu şekilde;


Beyanname Dönemi  

Gayri Safi İratlar Toplamı


Vergiden İstisna Edilen Tutar

0  - 3600


Kalan


İradın Tesbit Şekli

Gerçek  Götürü

Giderler (İstisnaya 

İsabet Eden Kısım Hariç)


Safi İrat

Vergi Bildirimi

Safi İrat


İndirimler

Vergiye Tabi Gelir(Matrah)

Hesaplanan Gelir Vergisi

Kesinti Yoluyla Ödenen Vergiler

Ödenecek Gelir Vergisi

İade Edilecek Gelir Vergisi

Damga Vergisi


Kira gelir vergisini kimler öder?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com