05 / 05 / 2024

Kira geliri vergisi kimler ödemez?

 Kira geliri vergisi kimler ödemez?

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmazlarını kiraya veren bazı kişiler vergi ödemekle yükümlü olurken, bazıları bu vergiden muaf tutuluyor. Peki kira geliri vergisi kimler ödemez?


Kira geliri vergisi kimler ödemez?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi gayrimenkul sermaye iradı olarak belli koşullarda vergiye tabi tutuluyor.Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde öncelikle elde edilen kira gelirinin istisna bedelini aşıp aşmadığının tespitinin yapılması gerekiyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL; işyerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi. Bu bedelin üstünde gelir elde edenlerin 25 Mart 2015 tarihine kadar beyanname vermeleri gerekiyor.


Beyanname; normal posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor.İnternet üzerinde de beyanname verilebiliyor.


İki eşit taksitle ödenen verginin ilk taksiti Mart itibari ile ödenmeye başlandı.İkinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.Kira gelir vergisi muafiyeti de bulunuyor.Peki kira geliri vergisi kimler ödemez? 


Kullanılmayan taşınmazların korunması amacıyla bedelsiz olarak başkalarının kullanılmasına bırakılması durumunda,taşınmazın bedelsiz olarak çocuklara, anneye, babaya ve kardeşlere ikamet etmesi için verilmesi durumunda,yurtdışında ikamet edip ya da yurtdışında çalışıpta Türkiye'de işyerini kiraya verenler ve genel bütçeye dahil daireler ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan kiralamalarda emsal kira bedeli uygulanmıyor.


Kira gelir vergisi mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, Bağlı olunan vergi dairesinin bulunduğu yerin belediye sınırları dışındaki vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.


Kira geliri beyan sınırı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com