26 / 04 / 2024

Kat irtifakı tapusu iptali nasıl olur?

 Kat irtifakı tapusu iptali nasıl olur?

Kat irtifakı,müteahhit ile alıcı arasında yapılan anlaşma olarak tanımlanıyor.Kat irtifakının istendiği zaman iptali yapılabiliyor.Peki,kat irtifakı tapusu iptali nasıl olur?işte kat irtifakının sona erdirilmesi..


Kat irtifakı tapusu iptali nasıl olur?

Kat irtifakı,herhangi bir arsa yada binanın tamamlanmadan önce gerçekleşiyor, müteaahit ve alıcı arasında kuruluyor ve belgeye dökülüyor.Bu durumda alıcı ve müteahhit birbirine borçlanmış oluyor.


Kat irtifakı gayrimenkul mülkiyetinin, yeniden müşterek mülkiyete çevrilmesi yoluyla, kat irtifakının iptali talebinde bulunulduğunda, bütün müstakbel bağımsız bölüm maliklerinin yazılı talebinin bulunması gerekiyor. 


Resmi senet tanzimine gerek kalmadan, kat mülkiyeti kütüğü sayfalarının beyanlar hanesine kırmızı mürekkeple "Bu taşınmazdaki kat irtifakı terkin edilmiştir." ibaresi ile birlikte tarih ve yevmiye numaralar yazıldıktan sonra sayfalar kapatılıp, taşınmaz mal sayfası usulünce tekrar açılacak tüm maliklerin hisseleri arsa payları oranında olmak üzere, müşterek mülkiyet olarak tescil edilmesi gerekiyor.


Kat irtifakının iptali davası için özel olarak bir belge aranmıyor. Gelen kişinin hak sahibi olup olmadığını ve varsa yetkili temsilcini belirlemek kat irtifakı iptali için yeterli oluyor. Tescil istem belgesi düzenlenerek kat irtifakı iptal ediliyor.


Kat irtifakının sona ermesi


Madde 49 – 

Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.


Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamı ile yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.


(Değişik fıkralar: 13/4/1983 - 2814/14 md.):

Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde, bu irtifakın kurulması sırasında verilen plana göre beş yıl içinde yapı yapılmazsa maliklerden birinin istemi üzerine, sulh hakimi, gerektiğinde ilgilileri de dinleyerek, duruma göre kat irtifakının sona ermesine veya belli bir süre için uzatılmasına karar verir. Süre istem üzerine yeniden uzatılabilir.


Yukarıdaki fıkra uyarınca kat irtifakı kaldırıldığında tapu kütüğündeki kayıt silinir.



Kat irtifaklı tapu nasıl çıkarılır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com