26 / 04 / 2024

İskansız ev alınır mı?

 İskansız ev alınır mı?

İskan, bir binanın fen - teknik - imar ve hukuksal süreç açısından tamamlanmış olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak tanımlanıyor. Peki iskansız ev alınır mı?


İskansız ev alınır mı?

İskan belgesi; diğer ifade ile yapı kullanma izin belgesi, bir binanın fen-teknik-imar ve hukuksal süreç açısından tamamlanmış olduğunu gösteren bir izin belgesi olarak tanımlanıyor.

Yukarıda tanımda geçen sürece uygun olarak inşa edilmeyen yapılara belediye tarafından iskan verilmiyor.

Buna göre iskansız bir dairenin sahibi olanlar ikamet ettikleri konutun tamamlanmamış bir yapı olduğunu bilmelidir.

Bu noktada, kat irtifak tapulu konutlara özellikle dikkat edilmelidir. “İskan ruhsatı” bulunmayan binalar kural olarak kat irtifak tapulu olanlardır.

İskan nasıl verilir?

Belediyeler; iskan ruhsatı vermek  için; binaya ilişkin tapu örneği, yapı ruhsatı; vergi dairesi ilişik kesme belgesi, SSK ilişiksizlik belgesi, su-elektrik borcu olmadığını gösterir belgeler ve yapı denetim uygunluk formunu özellikle istemektedir.

İskan alınabilmesi için yapı nedeniyle kamu kurumlarına sigorta, vergi; su elektrik borcu bulunmamalı ve binanın imar kurallarına uygun imal edilmiş olması gerekmektedir.

İskansız bir bina maliki veya böyle bir yerden konut-işyeri satın alacak olanlar, yukarıda belirtilen hususları iyice araştırmalıdırlar.

Belirtilen yönlerin yeterince araştırılmaması aşamalarda oldukça sıkıntılı durumlar yaşamanıza neden olabilecektir.

İskansız ev almanın sakıncaları..

Müteahhit ile ev sahibi arasında yaşanan sorunlar arasında; Yetersiz sermayeli-tecrübesiz yüklenici firmalar tarafından arsa sahipleri ile gerçekleştirilen “kat karşılığı inşaat” sözleşmelerinde, yüklenici (müteahhit), sözleşmeye göre kendisine düşen daireleri bir şekilde sattıktan sonra inşaatı tamamlamadan ortadan kaybolması yer alıyor.

Hal böyle olunca, müteahhitten daire satın alanlar oldukça ciddi zararlar görüyor. Özellikle, müteahhit firmanın arsa sahiplerine karşı yükümlülüklerini düşük seviyede yerine getirmiş olduğu hallerde arsa sahiplerinin sözleşmeyi feshi söz konusu olduğunda, müteahhitten daire satın alanlar “tapu” sunu dahi kaybetmektedir.

Ayrıca, Yargıtay bir çok kararında; “kat karşılığı yapılmakta olan inşaattan temlik-devir suretiyle daire alan üçüncü şahsın, müteahhidin yaptığı inşaatta talep edebileceği şahsi hakkı bulunmadıkça, arsa sahibine karşı tescil isteği dinlenmez”  yönünde karar vermektedir.

Bu nedenle, iskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabileceklerdir.

Öte yandan; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek yükümlülüğünü de üstlenmek söz konusu olabilmektedir.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com