25 / 04 / 2024

İskansız konut alınır mı?

İskansız konut alınır mı?

İnşaatı bitmiş ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması halinde iskan verilmiyor. Peki iskansız konut alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İskansız konut alınır mı?

İnşaat çalışmalarının tamamlanmış olduğu bir yapıda  oturumun yasal olarak başlaması için yapı sahibinin belediyeden yapı kullanma izim belgesi olarakta bilinen iskanın alması gerekiyor.


İskan belgesinin alınabilmesi için gayrimenkule,yapı ruhsatı alındığı tarihten 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.

nşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi, iskan raporu almak için dilekçeyle belediyeye başvuru yapması gerekiyor.


Başvuru alındıktan sonra, binanın ruhsat ve eklerine uygunluğu kontrol ediliyor ve gerekli masrafların da ödenmesi halinde iskan belgesi alınabiliyor. 


İnşaatı bitmiş ancak ilgili şirketin, binayı inşaatı tasdikli projeye uygun yapmaması durumunda iskan verilmiyor. Peki iskansız konut alınır mı? diyorsanız işte yanıtı...


İskan ruhsatı bulunmayan kat irtifak tapulu konutlardan konut satın alanlar, imar mevzuatı gereği bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama ( doğalgaz, elektrik-su aboneliği vb..) gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.


Öte yandan; binanın yukarıda belirtilen sigorta, vergi, su-elektrik borcunu ödemek sorumluluğu da üstlenmek söz konusu olabiliyor.

İskansız eve su bağlanır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com