23 / 04 / 2024

Isı pay ölçer nasıl okunur?

Isı pay ölçer nasıl okunur?

Isı pay ölçer,monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlıyor ve böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabiliyor.Peki ısı pay ölçer nasıl okunur?


Isı pay ölçer nasıl okunur?

Radyatör üzerinden dairenin ısıtma için kullandığı enerjinin ölçülmesine ve merkezi ısıtma giderlerinin bireysel ve tüketime bağlı olarak paylaştırılmasına yarayan sensör grubu olarak karşımıza çıkıyor.


Isı pay ölçerin yapılarda kullanma zorunluluğu bulunuyor.Ancak kanunen bunun bir cezası bulunmuyor.


Pay ölçer cihazlarının içerisinde 2 adet sıcaklık sensörü ve 1 adet de manipülasyon uyarısı için monte edilen hareket sensörü olmak üzere toplam 3 adet sensör bulunuyor. Sıcaklık sensörlerinden biri radyatörden geçen suyun sıcaklığını, diğeri ise ısıtılan mahalin sıcaklığını ölçmekte, bu değerleri ısı transfer hesabında kullanarak ne kadar tükettiğinizi belirliyor. Yani radyatörden ısıtılan mahale ne kadar ısı geçtiğini hesaplıyor. Hareket sensörü ise, pay ölçerin yerinden sökülmesi durumunda merkeze uyarı verilmesini sağlıyor.Peki ısı pay ölçer nasıl okunur?


Isı pay ölçerin okunma işlemi üç şekilde yapılabiliyor:


1)Isı Paylaşım Sisteminizi kuran firma elemanlarının apartmanınıza gelerek el terminaliyle okuması:   Bu sistemde apartman yöneticisinin firmaya gaz faturasını bildirmesinin ardından firma okuma yapması için elemanına apartman adres bilgilerini iletiyor ve firmanın elemanı apartmana gelerek tüketim değerlerini topluyor. Ancak bu yöntemin tamamen insana bağlı oluşu, sistemde birtakım aksaklıklara sebebiyet verebiliyor. Faturanın bildirilmesinden sonra ödeme için kısa bir zaman dilimine sahip olma nedeniyle para toplama konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. Ayrıca sistemde veri toplama için yeterli sinyal alınamaması durumlarında görevli daireye kadar girmek durumunda kalabiliyor.


2)Okuma programı apartmana satılarak tüketimin apartman tarafından raporlanması:Bu yol ile firma okuma programını apartmana satarak,kendi okumasını yapmasını sağlıyor. Bu okuma yöntemi her ne kadar çok cazip görünse de gerek okuma programının pahalı olması, gerekse profesyonel yönetim hizmeti anlayışının henüz ülkemizde tam anlamıyla yerleşmemiş olmasından kaynaklı pek çok problem yaratabiliyor.


3)Uzaktan Okuma Sistemi:Bu yöntemde binaya yerleştirilen bir GSM veri toplayıcı modülü yardımıyla tüketim değerleri firmanın merkezi tarafından uzaktan okunuyor.Aylık yönetim raporu hazırlanıyor ve apartman/site yönetimine gönderiliyor. Bu sistem ile fatura tutarı en hızlı şekilde bildirebiliyor ve raporlama mail yoluyla alınabiliyor.Böylece yönetim olarak para toplamak için yeterli zaman bulunuyor.

Isı pay ölçer ne işe yarar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com