Isı pay ölçer sistemi, bireysel bazdaki toplam tüketilen harcamaların tespit edilmesi için kullanılan sistem olarak karşımıza çıkıyor.Peki ısı pay ölçer ne zamana kadar yapılmalı?
Isı pay ölçer ne zamana kadar yapılmalı?
Otam ısısına göre çalışan mekanizma ısı pay ölçer olarak karşımıza çıkıyor. Bu sistem içinde bulunulan ortamın sıcaklığının istenilen seviyede tutulmasını sağlıyor. Bu mekanizma sayesinde aynı zamanda enerji tasarrufu da sağlanıyor.
İçinde bulunulan ortamın sıcaklığı istenilen seviyeye geldiği takdirde, pay ölçer termostatik vanayı yönetip, içinden geçen sıcak suyu kesiyor.
Sistemin çalışması için apartmanda bulunan tüm kalorifer peteklerine uzaktan okumalı ısı pay ölçer cihazları takılması gerekiyor.
Isı ölçer sistemi ile her daire kullanmış olduğu enerjinin ücretini ödüyor. Isı pay ölçerler monte edilmiş olduğu radyatörün ısısı ile oda ısısı arasındaki farkı ölçerek kullanılan enerjiyi hesaplıyor.
Söz konusu sistem ile daire sahiplerinin tasarrufa teşvik edilmesi ve bina genelinde yüzde 40’a varan yakıt tasarrufu elde edilmesi hedefleniyor. Peki ısı pay ölçer ne zamana kadar yapılmalı?
Türkiye’de 2007 yılında yürürlüğe giren 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve 2008 yılında yayınlanan ilgili yönetmelikler ile ısı kontrol sistemlerinin merkezi ısıtma sistemli binalarda bulunması ve kullanımı zorunlu hale getirildi.
Binalarda enerji verimliliği yönetmeliğine göre, yeni yapılmakta olan ve mevcut binalar, 2000 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip ve merkezi sistemle ısınıyorlarsa 2012 yılının Mayıs ayı itibariyle ısı paylaşım sistemine geçmiş olması gerekiyordu.
Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com