23 / 04 / 2024

Isı pay ölçer kullanmama cezası nedir?

Isı pay ölçer kullanmama cezası nedir?

Isı pay ölçer,elektronik bir cihaz olup her petek grubuna bir adet cihaz bağlanarak peteğin dönem içinde ne kadar kullanıldığını tespit ediyor.Peki ısı pay ölçer kullanılmazsa ne olur? Isı pay ölçer kullanmama cezası nedir?


Isı pay ölçer kullanmama cezası nedir?

Isı pay ölçer her radyatöre monte edilerek dairenin bireysel bazdaki toplam ısı harcamalarının tespit edilmesini buna göre de gider paylaşımı yapılabilmesini sağlayan ısı sayacı olarak tanımlanıyor.


Isı pay ölçer sistemi,monte edildiği odanın ısıtılması için ne kadarlık bir enerji harcandığının tespitini sağlıyor ve böylece de adaletli bir faturalandırma yapılabiliyor. Termostatik vanaların da kullanılması durumunda  % 30’a varan yakıt tasarrufu sağlıyor.


Her pay ölçer içinde bulunan bir radyo vericisi sayesinde, topladığı verileri gönderiYOr.


Okuma yapmak için daire içerisine girilmiyor. Radyatördeki payölçerler veya ısı sayaçları, servis elemanımızın elindeki el bilgisayarına sinyallerini göndermeye ve kullanılan ısı miktarını bildirmeye başlıyor. Kısa bir sürede veri toplama işlemi tamamlanıyor ve alınan veriler işlenmek üzere merkeze bildiriliyor.


Cüzi miktarlarda olan aylık okuma ve faturalandırma bedeli dışında bir işletme maliyeti bulunmuyor.


Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu olarak karşımıza çıkıyor.Peki "ısı pay ölçer kullanılmazsa ne olur? Isı pay ölçer kullanmama cezası nedir?" diyorsanız işte yanıtı..


5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununda ceza yaptırımıyla ilgili herhangi bir madde bulunmuyor. Ancak bir apartman sakininin ısı pay ölçer sistemine geçilmediği için yönetimi dava ederse mahkeme kararıyla ceza uygulanabiliyor.Yani yasanın mevcut halinde apartmanda bir yetkilinin gelip sisteme geçip geçmemesi ve ceza kesmesi durumları söz konusu olmuyor.

Isı pay ölçer nasıl çalışıyor?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com