16 / 04 / 2024

Isı pay ölçerin maliyeti ne kadar?

Isı pay ölçerin maliyeti ne kadar?

Merkezi ısıtma kullanılan binalarda ısı ölçer sistemi ile ısınma konforu bozulmadan yakıt tüketiminin yüzde 30 civarında azaltılması amaçlanıyor.Peki ısı pay ölçerin maliyeti ne kadar?


Isı pay ölçerin maliyeti ne kadar?

Birçok apartmanda,sitede kullanılan ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçere ısı pay ölçer adı veriliyor. 


Isı pay ölçer sistemi, kat maliklerinden birinin isteğiyle ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. 


Ancak toplam inşaat alanı iki bin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılıyor. Bu konuda yapılacak ortak işlerin masrafları arsa payı oranına göre ödeniyor. Peki ısı pay ölçerin maliyeti ne kadar?


Isı pay ölçerim maliyeti değişmekle birlikte ortalama ısı pay ölçer cihazının fiyatı 30 euro, termostatik radyatör vanası 15 euro olmak üzere toplam 45 euro olarak satılıyor. Bu fiyata malzeme ve montaj da dahil ediliyor. Altı radyatöre sahip dairelerde ısı pay ölçer sistemi maliyeti ortalama 700 TL  civarında oluyor.


Isı pay ölçer kullanımı, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ile zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Bu hususla ilgili Kanun Maddesi aşağıda yer alıyor;


Merkezî ısıtma sistemine sahip binalarda, merkezî veya lokal ısı veya sıcaklık kontrol cihazları ile ısınma maliyetlerinin ısı kullanım miktarına bağlı olarak paylaşımını sağlayan sistemler kullanılır. Buna aykırı olarak hazırlanan projeler ilgili mercilerce onaylanmaz."

Isı pay ölçer radyasyon yayar mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com